Alcoholcoaching - Alcoholcoahcing en Alcoholverslaving
Hoe werkt het? Klik hier
Begin pagina
loggy.nl Home
Weblog maken
RSS Feed

Abonneren!

Pim Bekker MBA
Stel je zelf eens de vraag: wat is nu je last en wat heb je nodig voor "herstel"? Door vanuit deze manier te gaan denken benader je het probleem anders en kun je met coaching werken aan jouw oplossingen. Gebleken is dat deze werkwijze snel en zeer effectief werkt. Door mijn ervaringsdeskundigheid, kennis en jouw inzet.
Alcoholcoahcing en Alcoholverslaving
40 dagen zonder alcohol
40 dagen niet drinken Editie.nl
Alcoholcoaching

<< vorige | Hoofdmenu | Volgende >>

Alcoholcoahcing en Alcoholverslaving


In de uitzendingen van Editie.nl in januari jongslede, zijn door mij ’n aantal tips gegeven voor de eerste week van ‘niet drinken’. Velen hebben mij gevraagd naar het waarom van deze tips als je start met minderen of stoppen bij alcohol.  

Minderen met alcohol is niet enkel een wilsbesluit maar ook aandacht geven aan de fysieke en emotionele gevolgen. Velen vinden het erg lastig om te gaan met de trek, gedachte of gebeurtenissen rondom alcohol. Vaak zijn dat weer de momenten waarop je begint. Met mijn tips ben je bij de aanvang tot ‘t minderen van alcohol toegerust om met de effecten als trek, angst, teleurstelling, down voelen, energie, slapeloosheid en aandrang om te gaan.  

Alcoholverslaving en onze Hersenen

Alcoholisme of Alcoholprobleem zijn gevolgen van chemische veranderingen in je hersenen die worden veroorzaakt door herhaaldelijk alcohol drinken. Veel mensen zijn verbaasd wanneer ze erachter komen dat alcohol een stof is die werkt als een depressivum. Dit depressivum (alcohol) vertraagt met name de hersenfuncties. Het ‘high-gevoel’ tijdens het drinken is slechts van tijdelijke aard. Het effect van alcoholmisbruik op de lange termijn is dat het uiteindelijk een permanente status van onderbeleving genereert. Het gaat hierbij om somberheid, lichamelijke veranderingen in je brein die leiden tot beperkt functioneren, geheugenverlies en aanvallen van neerslachtigheid. Er is een disbalans ontstaan in het lichaamseigen hormoonsysteem.

Velen die stoppen of minderen met alcohol hebben daar last van en vaak is minderen of stoppen dan ook maar van korte duur. Deze disbalans ontregelt een goed functionerend beloningssysteem zodat trek of gedachten aan drinken weer opkomen. Het ontregelde beloningssysteem werkt op deze manier verslaving of te veel alcoholgebruik in de hand. 

Alcohol en Beloning

Het beloningscentrum in de midden hersenen zorgt ervoor dat alcoholgebruik met een prettig gevoel beloond wordt. Alcohol prikkelt het beloningscentrum op een krachtige manier (de hormonen: dopamine en serotonine). Door alcohol gebruik zijn er minder lichaamseigen dopamine receptoren actief, zodat er een tekort aan lichaamseigen dopamine en serotonine ontstaat, welke weer de trek in alcohol stimuleert.   

Bij frequent gebruik neemt het aantal werkzame lichaamseigen dopamine receptoren af. Hierdoor kom je in de vicieuze cirkel van trek en onrust terecht. Er zal meer alcohol genuttigd moeten worden om het oorspronkelijke effect nog te kunnen voelen. Op een gegeven moment is ook dat effect weg. Het is dan ook niet zo vreemd dat een wat langdurige gebruiker die twee flessen wijn drinkt rustig  vertelt ‘ik ben echt niet dronken’. Geloof hem of haar maar want de werkzame stof uit alcohol heeft geen effect meer. Men ervaart de roes van alcohol niet meer.

Op het moment dat je start met minderen of stoppen treden daarom veel “trek momenten” op. Het beloningssysteem wordt wel geprikkeld zonder de stimulus via alcohol. De aanmaak en afgifte van de lichaamseigen dopamine en serotonine is nog niet in balans. Dit levert heel lastige situaties van “trek” hebben op. Waarmee je wilsbesluit onderuit wordt gehaald en aanvang tot drinken vaak weer plaatsvindt. Met de volgende dag het gevoel van teleurstelling, boosheid of verdriet.

We kennen dit ook van topsporters die door hun fysieke inspanning veel lichaamseigen dopamine, serotonine en adrenaline aanmaken. Na de inspanning komt er weer een natuurlijke balans in de hormonen. Vaak ontstaat dan een gevoel van neerslachtigheid, lusteloosheid of gevoel van leegheid. Door weer hard te gaan trainen wordt de “oppep” weer ingang gezet. Zo ontstaat net als bij alcoholgebruik een vicieuze cirkel.

In de Coaching bij de Alcoholconsulent wordt je uitgebreid voorbereid op deze lastige periode die enkele dagen duurt. Met oefeningen worden de eerste lastige dagen dan ook leefbaar en reductie van je gebruik haalbaar. Mijn ervaring na acht jaar is dat bij 98% van de mensen die starten dan ook die reductie of zelfs helemaal stoppen lukt.

Op deze wijze ondersteun je krachtig het wilsbesluit.   

Lukt het niet bel voor afspraak

 
www.alcoholconsulent.nl

Individueel - Maatwerk- Anoniem

06 26787473

 

Als je op de hoogte wilt blijven wordt volger

Twitter:  http://twitter.com/#!/PimBekkerac

Faceboek:  https://www.facebook.com/pim.bekker


01 Juni 2011 Permanente link Google Feed MSN Reporter
Reacties
Naam
(typ de letters en cijfers over)
E-mail
:-) :-d ;-) :-o :-p (h) :-@ :-s :-$ :-( :'( :-| (a) (l) (6) (?) (!) (i) (>) (y)
Outlet NL female 140915 - 030216 468x60


Weblog